« Zpět na Kynuté knedlíky (celé, krájené)
Předchůdce dnešních knedlíků se vařil se běžně dávno před vznikem rakousko-uherské monarchie. Rozšířil se i daleko za její hranice. Smíchat mouku s vodou či mlékem a upéct na horkém kameni placku uměli lidé všech ras a kultur zcela přirozeně. Postupně přidávali koření a doplňky a těsto vařili. Češi vymysleli inovaci – vmíchali do těsta na kostičky nakrájenou housku, raději včerejší než čerstvou. První zmínka o houskovém knedlíku pochází ze 7. století. Tehdejší místní archiváři, historici a kronikáři neuváděli ve svých záznamech zprávy o naprosto samozřejmých gastronomických kouzlech, a proto nemáme zmínky dřívější. Houskové knedlíky zdobily talíře chudých i majetných, neboť kuchařkou na statku, rezidenci, panství či v továrně bývala téměř vždy žena z lidu. Koncem 19. století a začátkem 20. století se převládající regionální krajová jídla začala formovat do národní kuchyně za pomoci osobností jako František Palacký, Jan Neruda a Marie Dobromila Rettigová.
Český houskový knedlík se stal fenoménem a dělal se jinak než knedlíky rakouské či německé. Největší rozkvět moderní gastronomie se udál za první republiky. Tehdy vznikly různé speciality k českému houskovému knedlíku zvláště vhodné. Ujaly se svíčková, vepřová s knedlíkem a zelím, gulášem, dušená masa, roštěnky, hovězí pečeně a křenová, koprová, rajská, pažitková či šípková omáčka, český houskový knedlík se hodně používal ke zvěřině. Hodí se výborně k zapomenutým úpravám drobů, plíčky, dršťky, játra, ledvinky apod.
Nikdo ve světě nemá naše proslulé knedlíky s vejci a naši mistři kuchaři uměli houskový knedlík i jako moučník na sladko. Český houskový knedlík nikdy neupadl v zapomnění a je stále naší nejoblíbenější přílohou. Neumíme si představit neexistence dobrého knedlíku při různých diplomatických setkáních na nejvyšší úrovni, nebo že by chyběl na talíři s kachnou, husou, vepřovou pečení, pražskou šunkou či roštěnou.
Kynutý, respektive houskový knedlík je tradiční a typickou českou přílohou a dobrý, chutný, kynutý houskový knedlík je často i výsledkem kuchařského umění.